nuffnang

bubbles cursor

background

daisypath

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, 21 June 2012

Masak-masak time...!

Assalamualaikum bloggers...
di dalam kebizian mengisi tender ni terase gatal plak nk buat entry baru.hahahaa...
**xreti2 ke nk buat keje tu dulu....wakakakaaa...**
mcm excited semacam je nk buat entry baru ni kot. nape tah. aku pon pelik...

kali ni entry pasal "MASAK-MASAK" plak... nak diikutkan aku ni xle rajin bebeno kan. time angin nak masak tu mcm2 gak la aku masak. time dah malas tu xleh nak kate ape la.wakakakaaa...sampai my mom pon naik hangin.hehehee...sorry mom... =)

minggu ni aku menghabiskan puase ganti. arini last day.yeayyy...merdeka....!!!heheheee... time2 pose ni la dok meng'usha-usha' resepi. dah meleleh je dibuatnye... teringin nk mkn mcm2...haissshhhh...

semalam dok membelek2 resepi kat sini >>> http://www.myresipi.com/ <<<banyak gak resepi kat sini... mmg selalu aku nk cari resepi kat sini gak... so, semalam belek punye belek nmpk la resepi 'pai tee'. kat bawah ni gambar pai tee. tp bukan yg aku buat la.hehehe...


nmpak mcm best kan. tp mmg best sbnrnye...

ok aku nk kongsi resepi yg aku try buat ari tu...

bahan-bahan utk kulit pai tee:


1 cawan - tepung beras (kalau cair tambah lg la skit.agak2)
1/2 biji telur
1 sudu besar kapur makan (tp sy xguna pon ok gak)
125ml air
sedikit garam


bahan untuk inti pai tee:


bahan A:
udang kering (ditumbuk lumat)
bawang besar
bawang putih
garam
lada hitam


bahan B:
lobak merah
timun
taugeh
sengkuang

okeh skang ni cara untuk memasak nye pulop.heheheee....

1) bancuh bahan utk kulit pai tee tu dan pukul sampai sebati. kalau cari just tmbh skit tepung beras. n kalau terpekat just tmbah je la air kan... korg mesti teror nk buat.hehehee...

2) then, sementara nk bancuh tu panas kan la kuali n minyak masak... sebenarnye kalau nk buat kulit pai tee ni korg kena guna acuan dia, ala mcm acuan kuih goyang tu kan tp yg ni mcm bentuk cawan comel gitu. jap lg aku buh gmbar acuan tu keh. tp disebab kan aku xde acuan tu aku guna senduk besi je. ok la gak cume terbesar la sgt. ni pai tee ala2 mangkuk bukan cawan la.heheheheee...

ni la acuan nye... korg cari la kat kdai house hold. myb ade. tp susah sket la nk carik.hehehee...
3) lpas kuali dah panas korg ltak la acuan ni kat dlm kuali. biar panas. klu xpns nnt tepung tu xmelekat kat acuan tu. then , celup acuan tu kat tepung . jgn smpai kat batang besi acuan tu. agak2 je la... dlm 2 minit leh la angkat...

4) utk inti pai tee plak tumiskan bawang besar, bawang putih n udang kering sampai naik bau. pas tu ltak la garam n lada hitam secukup rasa. kalau nk pedas skit leh la ltak lada hitam tu lebih sket...

5) sayur2 tu plak potong memanjang jgn terlampau kasar la kan. sedang2 je la... kalau nk tmbah sayur lain pon boleh gak.

6) last skali, gaulkan inti pai tee yg dah ditumis tu dgn sayur2 td.

hidangkan la pai tee ni dgn sos cili. klu pedas sikit mesti terangkat punye la.hehehee...
yg ni pai tee yg aku buat aritu. xla sesantek gmbr kat atas tu kan.tp mmg sedapppppp sesgt....hehehehee...

hahahaa...serabut semacam kan.hehehee... "DON'T JUDGE A BOOK BY IT'S COVER" okeh...
okeh la slamat mencuba resepi ini. kalau jadik sila la comment kat bawah eh. jgn lupe taw....!
k la ade keje sket. bye ulos....muah,muah,muahhh...


lots of love,
miss eyna

0 comments: